Zelfs de meest ervaren presentatoren hebben er last van: zenuwen. Ja echt! Het is een natuurlijke reactie van het lichaam bij spannende situaties. Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren. Je gaat trillen, transpireren of blozen – of je stem knijpt helemaal dicht. Zelfs als je goed voorbereid bent, kan dit nog gebeuren. Vaak heeft het meer te maken met jouw inschatting van de situatie dan met je capaciteiten. Maar wat kun je nu doen om die zenuwen de baas te worden, zodat je toch een krachtige presentatie neer kunt zetten? Ik help je op weg aan de hand van vier A’s.

1) Accepteer zenuwen
Wanneer je de zenuwen accepteert en je er niet meer druk om maakt, kun je er al een stuk beter mee omgaan. Onthoud goed dat je publiek het vaak niet eens ziet dat je nerveus bent. Door de spanning te accepteren kun je overtollige energie omzetten in ondersteunende gebaren. Het kan ook helpen om van tevoren op te warmen. Wanneer de zenuwen de baas zijn over jou kun je stijfjes en formeel overkomen. Door letterlijk te bewegen help je jezelf om wat losser te worden en alert. Rek je uit, gebruik je stem en schud je los voor het begin van jouw presentatie.

2) Aarden: met beide benen op de grond
De manier waarop je staat, geeft een signaal af over hoe je je voelt. Aan je publiek én aan jezelf. Wanneer je met beide voeten stevig op de grond staat, met je knieën licht gebogen en je borstbeen omhoog laat je zien dat je staat voor wat je zegt en je je op gemak voelt. Natuurlijk kun je ook bewegen en lopen zoals je wilt; maar als je deze basishouding aanleert dan kun je hier altijd op terugvallen. Je zult merken dat je dit meer zekerheid geeft en dat de spanning steeds beter – via die twee voeten op de grond – verdwijnt.

3) Adem
Een van de effectiefste manieren om je spanning te verminderen is rustig en voluit ademen. Zo geef je jouw hersens het signaal dat de situatie veilig is en kun je helder nadenken. Wanneer je staat zoals we hierboven schreven, geef je jezelf die ruimte om voluit te ademen. Het kan lastig zijn om op je adem te letten wanneer je eenmaal middenin de presentatie zit. Bouw daarom tevoren ‘adempauzes’ in zodat je eraan went om rust te creëren. En pauzeer tijdens je presentatie kort bij komma’s en punten, dan gaat de adem vanzelf.

4) Aandacht
Als je met beide benen op de grond staat en je rustig ademt – dit kan in een paar seconden – dan creëer je voor jezelf de ruimte om je te concentreren op je publiek. Wanneer je je aandacht vooral bij je publiek hebt, zul je merken dat dit je in een positieve spiraal brengt. Je gebruikt je energie om je publiek te geven wat het nodig heeft.
En, krijg je al zin in jouw volgende presentatie? Ik help je graag met de vier A’s zodat je goed bent voorbereid. Of het nu op de werkplek is, online of tijdens live contactmomenten, ik richt de training altijd zo in dat we gericht kunnen werken aan wat jij nodig hebt om met plezier te presenteren – in een informele setting, bij een externe organisatie of in een grote zaal.