Alleen voor een groep staan en dan een praatje houden … ’t kan zomaar een onoverkoombare hindernis lijken. Misschien houd je er überhaupt niet van om met meer mensen tegelijk te praten, misschien gaan je gedachten op de loop met wat er allemaal fout kan gaan, of breekt het angstzweet je uit bij het idee alleen al. Misschien zie je op tegen een online presentatie, juist omdat je geen direct contact kunt maken. Dan is het niet aanlokkelijk om je aan zo’n ervaring te onderwerpen.
In situaties die we als spannend of onveilig inschatten, gaat ons zenuwstelsel vaak met ons aan de haal. Ons lichaam reageert dan automatisch met stressreacties, zoals trillen, hartkloppingen of een kikker in de keel. Of juist met dichtklappen of negatieve gedachten. Misschien denk je terug aan een keer waarop een presentatie niet goed uit de verf kwam. Vaak speelt zelfkritiek ook een rol. Je lijkt tijdelijk geen toegang te hebben tot je capaciteiten – terwijl je die juist hard nodig hebt.
Veel mensen schuiven daarom de voorbereiding van een presentatie voor zich uit of bereiden zich inhoudelijk tot in de puntjes voor – en vergeten zich juist bezig te houden met wat ze nodig hebben om zich beter op hun gemak te voelen of zelfs plezier te hebben. Of ze ‘vergeten’ hun publiek. Terwijl presenteren ook gemakkelijker kan worden als je je juist wel op je publiek richt.
Aan de eerste automatische reactie van je zenuwstelsel kun je niets doen, aan hoe je daarmee omgaat wel. In een coaching of training presenteren kun je leren om je mentaal en fysiek voor te bereiden, waardoor je jouw spanning juist inzet om levendig te spreken.
Ook ga je de sterke kanten die je in je werk hebt, misschien je enorme inhoudelijke kennis of je analytisch vermogen, gebruiken in je presentatie. Daarnaast krijg je beproefde technieken om je verhaal aantrekkelijk te maken en om aan te sluiten bij jouw publiek, face2face of online. Collega’s, leidinggevenden, interne of externe klanten.
Ik kan je niet beloven dat je na een training of coaching fluitend elke uitnodiging om een presentatie te geven, aanneemt. Wel, dat je veel beter in staat zult zijn om je eigen ongemak om te buigen naar effectief gedrag. Dat je genoeg vertrouwen hebt om een presentatie te houden en contact te maken met je publiek. Om zo je impact te vergroten en je doel te bereiken.
Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een probleem dat veel mensen ervaren als ze presenteren: de strijd met hun eigen interne criticus. Word jij hierdoor volledig gevloerd, of is er nog een andere optie?
Ga vriendelijk doch stevig om met je interne criticus


Hoe kritische de stem is...


Gek genoeg lijken de signalen die je uit het publiek opvangt de interne criticus te bevestigen. Je hebt niet in de gaten dat jouw negatieve kijk invloed heeft op je interpretatie waardoor jij je nog slechter voelt en het onmogelijk lijkt om nog te presteren.

kun je jezelf op twee manieren ondersteunen:
Eerst:

En daarna:

Als je interne criticus je tijdens een presentatie onderbreekt

