Presentation training

Marieke de Boer

  • Home
  • Presentatietraining
  • Cases
    • Engage your audience
  • Werkwijze
  • Presentatiecoach Marieke de Boer
    • Achtergrond
  • Klanten
  • Blog
  • Contact
  • NL
  • EN

mei 11 2020

Als je niet van presenteren houdt – en dat voor je werk wel nodig is…

Alleen voor een groep staan en dan een praatje houden … ’t kan zomaar een onoverkoombare hindernis lijken. Misschien houd je er überhaupt niet van om met meer mensen tegelijk te praten, misschien gaan je gedachten op de loop met wat er allemaal fout kan gaan, of breekt het angstzweet je uit bij het idee alleen al. Misschien zie je op tegen een online presentatie, juist omdat je geen direct contact kunt maken. Dan is het niet aanlokkelijk om je aan zo’n ervaring te onderwerpen.

In situaties die we als spannend of onveilig inschatten, gaat ons zenuwstelsel vaak met ons aan de haal. Ons lichaam reageert dan automatisch met stressreacties, zoals trillen, hartkloppingen of een kikker in de keel. Of juist met dichtklappen of negatieve gedachten. Misschien denk je terug aan een keer waarop een presentatie niet goed uit de verf kwam. Vaak speelt zelfkritiek ook een rol. Je lijkt tijdelijk geen toegang te hebben tot je capaciteiten – terwijl je die juist hard nodig hebt.

Veel mensen schuiven daarom de voorbereiding van een presentatie voor zich uit of bereiden zich inhoudelijk tot in de puntjes voor – en vergeten zich juist bezig te houden met wat ze nodig hebben om zich beter op hun gemak te voelen of zelfs plezier te hebben. Of ze ‘vergeten’ hun publiek. Terwijl presenteren ook gemakkelijker kan worden als je je juist wel op je publiek richt.

Aan de eerste automatische reactie van je zenuwstelsel kun je niets doen, aan hoe je daarmee omgaat wel. In een coaching of training presenteren kun je leren om je mentaal en fysiek voor te bereiden, waardoor je jouw spanning juist inzet om levendig te spreken.

Ook ga je de sterke kanten die je in je werk hebt, misschien je enorme inhoudelijke kennis of je analytisch vermogen, gebruiken in je presentatie. Daarnaast krijg je beproefde technieken om je verhaal aantrekkelijk te maken en om aan te sluiten bij jouw publiek, face2face of online. Collega’s, leidinggevenden, interne of externe klanten.

Ik kan je niet beloven dat je na een training of coaching fluitend elke uitnodiging om een presentatie te geven, aanneemt. Wel, dat je veel beter in staat zult zijn om je eigen ongemak om te buigen naar effectief gedrag. Dat je genoeg vertrouwen hebt om een presentatie te houden en contact te maken met je publiek. Om zo je impact te vergroten en je doel te bereiken.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een probleem dat veel mensen ervaren als ze presenteren: de strijd met hun eigen interne criticus. Word jij hierdoor volledig gevloerd, of is er nog een andere optie?

Compleet gevloerd, of ….

Ga vriendelijk doch stevig om met je interne criticus

Als je het vreselijk vindt om voor een publiek te staan,

ben je misschien bang dat het publiek je bekritiseert.

 

Het is echter waarschijnlijk dat jij zelf de meest meedogenloze criticus bent.

Deze interne criticus heeft misschien de stem van een bekende, zoals een ouder, docent, baas of gewaardeerde collega.
Of het kan ook je eigen stem zijn.

Hoe kritischer de stem is

hoe meer jij je afgewezen en incapabel voelt

en hoe strenger je stem zal worden

Dit vormt een vicieuze cirkel, een eindeloze herhaling

Gek genoeg lijken de signalen die je uit het publiek opvangt de interne criticus te bevestigen. Je hebt niet in de gaten dat jouw negatieve kijk invloed heeft op je interpretatie
Waardoor jij je nog slechter voelt en het onmogelijk lijkt om nog te presteren.

Tenzij….

Je anders gaat kijken en de cirkel doorbreekt

Herken de interne criticus voor wat het is: een verouderd patroon. Een manier van denken die je in een negatieve spiraal brengt die niet overeenkomt met de werkelijkheid

Als je het patroon doorbreekt…

kun je jezelf op twee manieren ondersteunen:

Eerst

Reality check

Kijk naar de daadwerkelijke situatie, door een reality check te doen

  • Wat zie ik letterlijk gebeuren bij het publiek?
  • Heb ik nagevraagd waar het door komt?
  • Wat zeggen of vragen ze?
  • Zijn er andere verklaringen mogelijk?

Hoe kan ik mijn publiek helpen om vooruit te komen?

En daarna

Compassie

Steun jezelf met compassie zoals je een vriend zou steunen.

  • Realiseer je waar je goed in bent en zet dat in.
  • Wat heb je nodig om ervoor te kunnen gaan?
  • Doe dat dan ook, om zo jezelf te ondersteunen.

En daarna: Focus je op je publiek!

Bijvoorbeeld

Als je interne criticus je tijdens een presentatie onderbreekt

Bijvoorbeeld door ‘Harder’ te schreeuwen
Check dan één keer of het een nuttige opmerking is

En als dat zo is, pas je stemvolume aan

 

Als de kritische opmerking alleen voort lijkt te komen uit het verouderde patroon
Laat de stem dan zijn gang gaan

En focus je op je presentatie en je publiek.

Veel plezier!

Written by admin · Categorized: Presenteren

mei 25 2018

Zo zet je jouw stem effectief in

Heb je al vaker te horen gekregen dat je stem te zakelijk, te lief of te monotoon klinkt? Of misschien zelfs dat het lijkt alsof je ruzie zoekt? En heb je geen idee wat je kunt doen om hartelijk, stevig of levendig over te komen? Kijk eens naar de korte video’s van stemcoach Elizabeth Ebbink. Je snapt direct wat er nodig is om anders te klinken en je krijgt praktische tips. Ik ga regelmatig naar Elizabeth om mijn stem te trainen.

 

 

 

Written by Marieke de Boer · Categorized: Presenteren, Stemgebruik

jan 20 2016

Presentatietechnieken: hoe zet ik spanning om in energiek gedrag?

Zelfs de meest ervaren presentatoren hebben er last van: zenuwen. Ja echt! Het is een natuurlijke reactie van het lichaam bij spannende situaties. Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren. Je gaat trillen, transpireren of blozen – of je stem knijpt helemaal dicht. Zelfs als je goed voorbereid bent, kan dit nog gebeuren. Vaak heeft het meer te maken met jouw inschatting van de situatie dan met je capaciteiten. Maar wat kun je nu doen om die zenuwen de baas te worden, zodat je toch een krachtige presentatie neer kunt zetten? Ik help je op weg aan de hand van vier A’s.

1 Presenter Fly1) Accepteer zenuwen
Wanneer je de zenuwen accepteert en je er niet meer druk om maakt, kun je er al een stuk beter mee omgaan. Onthoud goed dat je publiek het vaak niet eens ziet dat je nerveus bent. Door de spanning te accepteren kun je overtollige energie omzetten in ondersteunende gebaren. Het kan ook helpen om van tevoren op te warmen. Wanneer de zenuwen de baas zijn over jou kun je stijfjes en formeel overkomen. Door letterlijk te bewegen help je jezelf om wat losser te worden en alert. Rek je uit, gebruik je stem en schud je los voor het begin van jouw presentatie.

2 Presenter Red roots2) Aarden: met beide benen op de grond
De manier waarop je staat, geeft een signaal af over hoe je je voelt. Aan je publiek én aan jezelf. Wanneer je met beide voeten stevig op de grond staat, met je knieën licht gebogen en je borstbeen omhoog laat je zien dat je staat voor wat je zegt en je je op gemak voelt. Natuurlijk kun je ook bewegen en lopen zoals je wilt; maar als je deze basishouding aanleert dan kun je hier altijd op terugvallen. Je zult merken dat je dit meer zekerheid geeft en dat de spanning steeds beter – via die twee voeten op de grond – verdwijnt.

3 Presenter Breathing3) Adem
Een van de effectiefste manieren om je spanning te verminderen is rustig en voluit ademen. Zo geef je jouw hersens het signaal dat de situatie veilig is en kun je helder nadenken. Wanneer je staat zoals we hierboven schreven, geef je jezelf die ruimte om voluit te ademen. Het kan lastig zijn om op je adem te letten wanneer je eenmaal middenin de presentatie zit. Bouw daarom tevoren ‘adempauzes’ in zodat je eraan went om rust te creëren. En pauzeer tijdens je presentatie kort bij komma’s en punten, dan gaat de adem vanzelf.

4) Aandacht
Als je met beide benen op de grond staat en je rustig ademt – dit kan in een paar seconden – dan creëer je voor jezelf de ruimte om je te concentreren op je publiek. Wanneer je je aandacht vooral bij je publiek hebt, zul je merken dat dit je in een positieve spiraal brengt. Je gebruikt je energie om je publiek te geven wat het nodig heeft.

4 Presenter and audience

En, krijg je al zin in jouw volgende presentatie? Ik help je graag met de vier A’s zodat je goed bent voorbereid. Of het nu op de werkplek is, online of tijdens live contactmomenten, ik richt de training altijd zo in dat we gericht kunnen werken aan wat jij nodig hebt om met plezier te presenteren – in een informele setting, bij een externe organisatie of in een grote zaal.

Written by Marieke de Boer · Categorized: Presenteren, Spanning

  • Email
  • LinkedIn
  • Twitter

Contact

Marieke de Boer

0031 6 2509 6639

 

At Present Privacy Policy 2018

© 2021 · True Colors Design